
W ostatnim czasie coraz modniejszym produktem w naszych kuchniach są kiełki. Popularność zawdzięczają zapewne swoim właściwościom zdrowotnym. W tym artykule podpowiadamy jak uprawiać kiełki.
Co to właściwie są kiełki?
Kiełki to po prostu rośliny we wczesnej fazie rozwoju. Zazwyczaj uzyskuje się je z nasion warzyw, zbóż lub ziół. Nasiona podczas kiełkowania wytwarzają duże ilości łatwo przyswajalnych składników odżywczych m.in.: białka, tłuszcze i witaminy. Zawartość tych składników w kiełkach jest znacznie większa niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych części jadalnych roślin. W dodatku można je uprawiać i jeść przez cały rok.
Kiełki, a zdrowie
W kiełkach znajdziemy bardzo dużo witamin (m.in.: A,B,C,E itd.), mikro- i makroelementów, soli mineralnych, białka, a także kwasów omega-3 i błonnik. Codzienna dieta wzbogacona o kiełki wzmaga odporność. Osoby spożywające kiełki regularnie mają zdrowsze serca i skórę, obniża się im poziom cholesterolu we krwi, a także poprawia się funkcjonowanie mózgu. Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa!
Nasiona na kiełki
Kiełki można uzyskać tylko z nasion przeznaczonych do kiełkowania. Są one czyste chemicznie, nie zaprawiane, nie otoczkowane. Nie wolno natomiast wysiewać zwykłych nasion z przeznaczeniem na kiełki, ponieważ mogą one zawierać środki grzybobójcze, konserwujące czy pestycydy. Wybór nasion do kiełkowania jest całkiem spory. Możemy zaopatrzyć się zarówno w nasiona konkretnych pojedynczych roślin, jak i po specjalnie skomponowane mieszanki.
Jak się za to zabrać?
Uprawa kiełków nie jest skomplikowana. Najpierw musimy wypłukać nasiona, a następnie namoczyć je w letniej, czystej wodzie (od 4 do 12 godzin w zależności od rozmiaru nasion). Po tym czasie wykonujemy kolejne płukanie i układamy nasiona w naczyniu, w którym będą kiełkować. Naczynie odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce (18-22 st. C). Nasiona płuczemy 2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 4-6 dniach w zależności od gatunku rośliny. Możemy je przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku/słoiku przez ok. tydzień.
Kiełkownica
Kiełki najlepiej uprawiać przy użyciu kiełkownicy. Wtedy mamy pewność, że nasze nasiona mają optymalne warunki do kiełkowania. W takim naczyniu jesteśmy w stanie uprawiać do 3 różnych gatunków roślin jednocześnie, albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.

Bartosz
zespół Flower-GardenTeraz kwitną wrzośce!
- zakwitają jeszcze zimą
- świetny wiosenny akcent kolorystyczny
- mało wymagające w uprawie
