Produkty w koszyku
  • Twój koszyk jest pusty

Pigwowiec pośredni Crimson and Gold

Chaenomeles ×superba 'Crimson and Gold'

Typ pojemnika: 0,5-litrowy (P9)
Wiek rośliny: 2 lata
Wymiary rośliny: 10-20 cm
Wygląd oferowanej sadzonki

14,00 zł
Zaloguj się, aby otrzymać 14 punktów lojalnościowych za zakup tego produktu

Dostępność:
duża ilość
Czas realizacji:
do 3 dni roboczych

Potrzebujesz większe ilości?

Opis produktu

Pigwowiec 'Crimson and Gold' to jedna z najwcześniej kwitnących odmian pigwowca pośredniego. Szkarłatno-czerwone, pojedyncze kwiaty pojawiają się już na początku kwietnia i w połączeniu ze złocistymi pręcikami pięknie kontrastują na tle ciemnozielonych liści. Pigwowiec 'Crimson and Gold' rośnie powoli i dorasta do 1,2m wysokości.

Owoce pojawiają się na pędach najpierw zielone, z czasem przybierają żółtą barwę, bardzo twarde i aromatyczne – idealne na nalewki, przetwory, do herbat (mogą zastąpić cytrynę ze względu na swoją kwasowość). Zawierają dużo witamin oraz błonnika.

Pigwowiec jest ciekawą ozdobą każdego ogrodu i sadu, nawet bez kwiatów lub owoców. Dobrze znosi okresową suszę i nie ma dużych wymagań glebowych. Preferuje gleby wilgotne, żyzne i przepuszczalne, o odczynie kwaśnym do obojętnego oraz stanowisko słoneczne, osłonięte.

Dobrze wygląda na skalniakach, zarówno sadzony w grupach, jak i pojedynczo.

Pigwa czy pigwowiec?

Osobom mało wtajemniczonym może się wydawać, że pigwa i pigwowiec to to samo, ale to nieprawda. Pomimo tego, że obie rośliny wydają podobne owoce i należą do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae), są to 2 zupełnie odmienne gatunki. Jakie są zatem podstawowe różnice między nimi? Mówiąc krótko i treściwie: pigwa to drzewo, a pigwowiec to krzew. Owoce pigwy są duże (o średnicy 6 i więcej cm), a owoce pigwowca małe (2-4 cm), za to bardziej aromatyczne. Pigwowiec jest również bardziej odporny na mrozy. Owoce obu roślin spożywane na surowo są cierpkie w smaku i twarde, świetnie natomiast nadają się do wszelkiego rodzaju przetworów. 

Przepis na owoce w cukrze – idealne do herbaty jako zamiennik cytryny

Składniki:

  • owoce pigwowca (bez nasion)
  • cukier biały

Owoce pigwowca zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Do słoików nakładać warstwami: cukier, owoce pigwowca itp. Góra powinna być zasypana cukrem. Przygotowane słoiczki delikatnie zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku godzinach (lub na drugi dzień) całość wymieszać (cukier powinien się w całości rozpuścić – na dnie może jednak pozostać niewielka jego warstwa). Przygotowane słoiki przechowywać w lodówce. 

przetwory z pigwy

Charakterystyka

Pokrój krzaczasty rozłożysty
Docelowa wysokość od 0,5 m do 1 m
Tempo wzrostu wzrost typowy dla gatunku
Kolor liści/igieł ciemnozielone
Barwa kwiatów czerwone
Kwitnienie kwiecień - maj
Owocowanie wrzesień
Stanowisko słoneczne
Wymagania glebowe roślina tolerancyjna
Mrozoodporność -26 °C
Zimozieloność nie
Zastosowanie ogrody przydomowe, parki, ogrody orientalne, ogrody skalne, pojemniki, w grupach, rabaty
Informacje dodatkowe roślina miododajna, jadalne owoce

Opinie

Masz ten produkt?

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych opinii. Dodaj pierwszą opinię i pomóż innym klientom w dokonaniu mądrego wyboru.

☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Newsletter

Bądź na bieżąco z trendami ogrodniczymi, zdobywaj rabaty i nie przegap żadnej promocji.

Newsletter

Program partnerski

Polecaj nasz sklep w programie partnerskim i zarabiaj.

Zacznij zarabiać
Program partnerski