Produkty w koszyku
  • Twój koszyk jest pusty

Więcej zdjęć
+1

Pigwowiec japoński 'Cido'


12,85 zł

Potrzebujesz większe ilości?

Opis produktu

Pigwowiec 'Cido' to niski, rozłożysty krzew wywodzący się z krajów nadbałtyckich. Dorasta do 1 m wysokości. Liście nieduże, o ciemnozielonej barwie i jajowatym kształcie. Pędy są pozbawione kolców, co ułatwia zbiory i pielęgnację rośliny. Oprócz wartości praktycznej, ma również dużą wartości dekoracyjnom dzięki efektownym, jaskrawo-pomarańczowym kwiatom z żółtymi pręcikami, pojawiającymi się na krzewie na przełomie kwietnia i maja.

Roślina wytwarza jadalne, bardzo duże, kuliste owoce (podobne do jabłka). Dojrzałe mają barwę jasnożółtą. Owocowanie jest bardzo obfite i przypada na okres września i października. Owoce pigwowca doskonale nadają się do wszelkich przetworów. Przyrządza się z nich kompoty, dżemy, nalewki. Ich smak jest kwaskowaty, dlatego po przetworzeniu mogą być idealnym zamiennikiem cytryny dodawanej do herbat i innych napojów.

Owoce pigwowca są bogatym źródłem witaminy C, A, PP oraz witamin z grupy B. Zawierają również dużo pierwiastków, takich jak fosfor, magnez, miedź, potas, siarka, wapń oraz żelazo. Dzięki dużej ilości pektyn, idealnie nadają się do robienia smacznych galaretek, dżemów, konfitur, marmolad oraz kompotów. Pigwa ma również waściwości antybakteryjne - wzmacnia odporność organizmu, pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę. Oprócz tego pobudza układ trawienny i pomaga wzmocnić apetyt. Dodatkowo owoce pięknie pachną cytrusowymi nutami, które odświeżają umysł i koją nerwy dlatego świetnie sprawdzą się jako zapach w naszym domu.

Pigwowiec nie jest wymagającą rośliną w uprawie, odporną na suszę i warunki miejskie. Bardzo dobrze rośnie w polskich warunkach klimatycznych. Preferuje lekko wilgotne, przepuszczalne podłoże i stanowisko słoneczne (toleruje również półcień). Zaleca się przycinanie nadmiernie rozrastających się pędów.

Pigwa czy pigwowiec?

Osobom mało wtajemniczonym może się wydawać, że pigwa i pigwowiec to to samo, ale to nieprawda. Pomimo tego, że obie rośliny wydają podobne owoce i należą do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae), są to 2 zupełnie odmienne gatunki. Jakie są zatem podstawowe różnice między nimi? Mówiąc krótko i treściwie: pigwa to drzewo, a pigwowiec to krzew. Owoce pigwy są duże (o średnicy 6 i więcej cm), a owoce pigwowca małe (2-4 cm), za to bardziej aromatyczne. Pigwowiec jest również bardziej odporny na mrozy. Owoce obu roślin spożywane na surowo są cierpkie w smaku i twarde, świetnie natomiast nadają się do wszelkiego rodzaju przetworów. 

Przepis na owoce w cukrze – idealne do herbaty jako zamiennik cytryny

Składniki:

  • owoce pigwowca (bez nasion)
  • cukier biały

Owoce pigwowca zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Do słoików nakładać warstwami: cukier, owoce pigwowca itp. Góra powinna być zasypana cukrem. Przygotowane słoiczki delikatnie zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku godzinach (lub na drugi dzień) całość wymieszać (cukier powinien się w całości rozpuścić – na dnie może jednak pozostać niewielka jego warstwa). Przygotowane słoiki przechowywać w lodówce. 

przetwory z pigwy

Opinie

Masz ten produkt?

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych opinii. Dodaj pierwszą opinię i pomóż innym klientom w dokonaniu mądrego wyboru.

☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Newsletter

Bądź na bieżąco z trendami ogrodniczymi, zdobywaj rabaty i nie przegap żadnej promocji.

Newsletter

Program partnerski

Polecaj nasz sklep w programie partnerskim i zarabiaj.

Zacznij zarabiać
Program partnerski