
Kiełki Rukola 10g
Potrzebujesz większe ilości?
Opis produktu
Błonnik i kwas tłuszczowy omega-3 zawarte w kiełkach rukoli stymulują apetyt, ułatwiają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają krążenie oraz mają działanie bakteriobójcze oraz przeciwnowotworowe. Kiełki rukoli podobnie jak same liście są stosowane jako afrodyzjak. Ponadto kiełki rukoli są bogatym źródłem mikroelementów takich jak cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, siarka, wapń, żelazo i witamin: A,C,K,B. Kiełki rukoli o przyjemnym smaku można spożywać na zimno, jak i na gorąco. Stosuje się je: do kanapek, makaronów, sałatek, serów, sosów oraz jako dodatek do zup.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.
Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22 st. C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 2-3 cm, po 3-6 dniach.
Opinie
Masz ten produkt?
Podziel się swoją opinią. Twoja opinia nie tylko pomaga nam doskonalić nasze usługi, ale także pomaga innym klientom w dokonaniu mądrego wyboru.
Opinie klientów
Zbigniew Gonczewski
08/06/2021 Opinia potwierdzona zakupem
Szybka realizacja zamówienia. Otrzymane nasiona kiełkują b. szybko i wszystko jest ok.
Polecam.
Magdalena Urban
11/08/2020 Opinia potwierdzona zakupem
Szybko sprawnie polecam
To już wszystkie opinie